VLIV FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ NA VIETNAMSKÝ JÍDELNÍČEK

Vietnam má dlouhou a zajímavou historii utvářenou působením mnoha zahraničních vlivů. Jejich odraz najdeme mimo jiné také ve vietnamském kulinárním umění. Bylo to v 19. století, za vlády dynastie Nguyễn, kdy se v zemi objevili Francouzi a založili zde svou kolonii. Od této chvíle se začal Vietnam pomalu měnit. Mezi množstvím jiných věcí přivezli Francouzi s sebou i vlastní kulinární tradici, která pomalu ale jistě začala pronikat také do vietnamského jídelníčku. Brambory, chřest, květák, saláty nebo mrkev jsou jen některé z tehdy Francouzy přivezených ingrediencí, které i dnes nalezneme v regionálních kuchyních po celé zemi a jídla připravená s jejich použitím jsou považována za součást vietnamského kulinárního dědictví. Mezi nejvýznamnější prvky dnešní vietnamské kulinární kultury inspirované Francouzi patří káva a bagety.

Káva je důležitou součástí francouzské kultury již od 17. století, kdy byla uvedena na francouzský královský dvůr a stala se vyhledávaným nápojem vysoké společnosti. Není proto divu, že i v době kolonizace Vietnamu mysleli Francouzi také na kávu a netrvalo dlouho a na jeho úrodné půdě se objevily první plantáže kávy. V dnešní době je Vietnam druhým největším vývozcem kávy na světě a dát si kávu ve vietnamském stylu patří k nejpříjemnějším zážitkům během návštěvy země. Na rozdíl od francouzské kávy je silná vietnamská káva slazena kondenzovaným mlékem a často se pije s ledem.

Možná jste slyšeli o vietnamských bánh mì. Tento název sice Vietnamci používají pro všechny druhy chleba (u nás bychom je označili spíše jako bagety), ale ujal se i jako název pro velice populární místní sendviče. Základem sendviče je nadýchaná křupavá bageta z pšeničné a rýžové mouky rozkrojená na půl, pomazaná máslem a pâté a poté vyplněna směsí masa (grilovaného nebo uzeného) a čerstvými okurkami, ředkví Diakon, cibulí, koriandrem, tofu a jinými ingrediencemi dle chuti. Výsledkem je vyjímečné spojení francouzské a vietnamské tradice. Spolu s plněnými bagetami ve Vietnamu často najdete i dezerty ve francouzském stylu jako například čokoládou plněné croissanty.

Není divu, že pro mnoho turistů je důvodem pro návštěvu Vietnamu právě skvělé jídlo. Zájezd do Vietnamu nemůže být kompletní také bez typického vietnamského odpoledne – vytáhněte plastovou židli na chodník u rušné ulice, třeba v Hanoji, pozorujte spěchající davy místních obyvatel a užívejte si chutné spojení evropské a asijské kulinární tradice.

Autor: Adam Vitoš


Gastronomie

Gastronomie

Co se ve Vietnamu jí a pije? Ochutnejte některou z místních specialit... Dozvědět se více


Úvodní stránkaKalendář 2017ČlánkyFotogaleriePrůvodce dle zájmuPrůvodce dle abecedyObecné informace

© 2013 vietnam-travel.cz

Navštivte další zajímavé destinace:
Srí Lanka
Malajsie
dovolenou ve Vietnamu doporučujeme u CK Nirvana Travel

Váš e-mail
Text
Kontaktujte nás